Victorian Weatherboard Embraces Modern 

July 06, 2015
Victorian Weatherboard Embraces Modern

Tucked away in Melbourne’s inner east, this double-fronted Victorian weatherboard home has undergone the most considerate of renovations and by doing so, created a beautiful sanctuary for its talented owners.

Interior Designer, Michelle Downing and her husband Tony Satter lived in the home for three years prior to renovating. Actually, Tony’s father bought this as the family home back in 1966 so, Tony’s known no other.

rsz previous facade

“Our land space was ideal for development and we loved the area. We had looked at moving, but weighed up the cost and it made more sense to invest money in our existing house and get exactly what we wanted,” commented Michelle.

Given the sentimental connection to the home, it’s no wonder that Michelle’s keen eye soon decided it was best to combine period grace with modern open plan living. As such, one of the first things Michelle and Tony did was to engage Sherbrooke Design and Construction to help make their vision a reality.

“This home was designed to maximise a relatively small 450 square metre block, as you set foot inside it is surprisingly spacious. Overall, the end result of this project is brilliant and it was great to work with Michelle as she added her creative flair to the interior. We were all very happy with the outcome,” commented Sherbrooke Director Robert Drechsel.

So, more on that spectacular design and interior.

From the street, the façade has had the most romantic of transformation. Gone are the off-white weatherworn cladding boards, old front door, tired roof, sage coloured window frames and exposed fence. In their place is a freshly painted new colour scheme using Dulux’s Quarry, Taihape and Whisper White, a new Monument coloured Colorbond roof, lovely period trims, an inviting front door and the perfect picket wooden fence with a gate guarded by traditional white roses and a box hedge. Interestingly, the second storey addition that consists of a retreat and a home theatre is not visible from the street view.

When you step through the front door you’re greeted by the traditional long hallway synonymous of this period home. Gorgeous oak timber floorboards contrast beautiful against the Resene Tea in quarter strength painted hallway walls and two statement pendant lights hang elegantly from the ceiling. It’s a beautifully welcoming, light space.

hallway and loungeroom

hallway and loungeroom after

Front Living Room

From there, unique features and furnishings can be found throughout the thoughtfully styled rooms.

A wonderful home office flooded with natural light, a master bedroom that has old world charm with the clever use of rusted pressed metal printed wallpaper, a romantic chandelier and a guest bedroom that has the most wonderful fushion of pops of navy, yellow, red and fushia colours.


Guest Bedroom

rsz d661pine 05

Calcutta marble benchtops, in breathtaking slabs, are in the kitchen, bathroom and ensuite. A cluster of black pendant lights can be found hanging above the generous kitchen island bench and provide wonderful contrast and, importantly, task lighting. Likewise, a captivating rectangle pendant is expertly placed above the timber dining table.

rsz kitchen   before

rsz 1kitchen lounge   after

rsz kitchen   after

Bathroom   After

The spacious open plan living area leads out to an alfresco entertaining area that has ceiling heating panels and fans. Adjacent to this clever use of space is an inviting, sparkling, turquoise pool surrounded by landscaped garden beds. To top it all off, there’s even a rear double car garage that also provides off street parking and ample storage space.

rsz 2deck   after


“Would you believe me if I said we use to wedge a broken oven door shut with a broom while baking? And, on really cold days we’d even leave the oven door open for heating? That the toilet was an old outhouse in the backyard?!” asks Michelle. No – we can’t quite believe that and no wonder Tony is still in disbelief that their renovated home is the same home he grew up in!

So after such a transformation, what’s Michelle’s favourite room in the home?

“I love it all! My favourite room would have to be the front original living room with the bay window and fireplace. It's a quiet space for me and I reflect on the family memories there. It has such an emotional attachment,” comments Michelle fondly.

And, if Michelle could do it all again, would she do anything differently?

"Really the only thing I would change is I'd put in a larger Velux window over the kitchen but, I guess that's something we can still do! So no, I wouldn't change a thing", comments Michelle.

And, we can see why Michelle wouldn't change a thing as it looks absolutely perfect to us.

Read More: Step Inside A Charmingly Chic Victorian Home Renovation

The House of Home Team would like to thank Michelle and Tony for allowing us to share their beautiful home with you and to Sherbrooke Design and Construction for the wonderful images and assistance.

Alt text